Fix for ‘Sender address is invalid’ error on iPhone 3G

I started to have this error about week ago, out of the blue. I was not aware of making any changes, but suddenly could not reply to an email, send new email or even forward existing email in the iPhone default Mail application. I am using GMail account and because other clients on different platforms worked OK, I suspected either Rogers or Apple. I was trying several possible fixes (and used Safari and Gmail web access – which is not much fun).

Here is what did NOT resolve the problem:

  • deleting and recreating the account
  • upgrading to firmware 2.2
  • resetting and restoring the phone

Finally, the fix was to switch off all Gmail SMTP servers (for no particular reason there were two) and switch on the Rogers SMTP. To do that, go to Settings, Mail Contacts Calendar, click on account, select SMTP server.

I do not remember entering any of these servers, so they must have been created automagically when creating the GMail account in the Mail app. The Rogers account that works is all greyed out, the username and password is set to optional and the part of URL showing is smtp.rogerswirelessdata.c…

Because I have disabled BOTH Gmail server, the Default settings now shows under SMTP ‘No Server’ – but it works šŸ™‚

Advertisements

13 Responses to Fix for ‘Sender address is invalid’ error on iPhone 3G

  1. Alyssa says:

    OH MY GOSH THANK YOU!!!
    I have had my iPhone over 4 months and have never ben able to send mail and coudn’t for the life of me figure out how to fix it. THANK YOU SO MUCH

  2. Susie says:

    THANK YOU!!! I had the same situation. AFAIK, I’d not changed anything since yesterday when I last sent emails. This fixed it. Thanks again!

  3. M.Sorochi says:

    THANK YOU!! Had trouble setting up SMTP for 2 weeks on my new 3GS and your No Server Trick did it!!

  4. Shawn says:

    Nice man, its fixed woo hoo.

  5. Paul says:

    Cheers dude all fixed much appreciated!!!

  6. RexStratti says:

    Hmm. What if one is an Aussie… in Australia?

  7. John says:

    Thanks for the help. My 3GS suddenly stopped sending and replying to messages, and like yours, no settings had been changed. I adjusted the settings as you suggested and it works just fine again. Thanks again.

  8. Mike says:

    Thanks, worked like a charm.

  9. bob says:

    thanks for the help.

  10. Lambie says:

    Thanks so Much for pointing me in the right direction. My issue was with Rogers Mail and apparently when my server information synced up the POP Server user name and password were populated, but not the SMTP server information so I went in and added them and VOILA … my mail sent.

  11. nigel says:

    http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=72454

    Try this if the above doesnt work — Slightly different method — Can anyone give me back the 5 hours that this has taken??
    Blackberry has none of these issues..but has no apps etc

  12. Kevin says:

    What if my mail is from BT in UK

%d bloggers like this: